Ester Mägi. Lugu vanalinnast

Kontsert
Lisainfo
Toetajad
28.01.14 19:00 Stackelbergide linnapalee/Tööandjate Maja, Kiriku 6, Tallinn. Kontserdisari Toompea muusikasalong

Ester Mägi partiita "Vanalinn" esitus helilooja lapsepõlvekodus Toompeal.

 

ESINEJAD:

OKSANA SINKOVA (flööt)

ENE NAEL (klavessiin)

ansambel CORELLI CONSORT koosseisus:

Urmas Vulp (I viiul, külalisena), Mail Sildos (II viiul), Martti Mägi (vioola), Villu Vihermäe (tšello), Mati Lukk (kontrabass).

ning VHK Muusikakooli klavessiiniõpilased.

Corelli Music alustas oktoobris 2006 kontserdisarjaga „Toompea muusikasalong“, et sisustada kontserttegevuse ja muusikaga Toompeal asuvad endised väärikad aadlipaleed ning tuua rohkem elu vähekäidavatesse vanalinna paikadesse. Muusikasalongi mõte on taaselustada endiste aegade sundimatu salongiõhkkond, pakkudes publikule võimaluse nautida head muusikat kaunis interjööris ning enne kontserti ja vaheajal kohvitassi-veiniklaasi juures kohtuda sõpradega, tutvuda esinevate muusikutega, arutada koduseid-elulisi asju, põletavat päevapoliitikat või globaalprobleeme ning tunda üksteise olemasolust rõõmu.

 

Täna ühendab iidse Tallinna südames asuv hubane Toompea muusikasalong vanalinnaga kaasaja heliloomingu, põimuvad mälestused muusikast ja muusika ise. Helilooja Ester Mägi on sündinud ja kasvanud Toompeal endises Stackelbergide linnapalees, kus praegu asub Tööandjate Keskliit ning kus Corelli Music on korduvalt oma Toompea muusikasalongi pidanud. Siit tekkiski mõte, et helilooja Toomkiriku kellahelinat ja orelimängu kuulates möödunud lapsepõlve mälestustest inspireeritud partiita *Vanalinn* saaks ettekande just selles majas. Kontserti alustavad VHK muusikakooli klavessiiniõpilased, et siduda lapsepõlv, vanamuusika, Mägi lastepalad ja klavessiin, mis on ka partiitas klaveri asemel kaastegev.
Suur tänu Teile, Vahur Laiapea ja Anne Prommik!

 

Kontserdile sissepääs vaid KUTSETEGA!

 

 

Aastal 1987 kirjutatud partiita „Vanalinn“ ei kujuta muusikas konkreetset paika ega sündmust, vaid see peaks olema kui muljete ja elamuste kogum, mis annab üldistatult edasi minu nägemuse Tallinna vanalinnast. Võimalik, et see on pisut nostalgiline, sest olen sündinud Toompeal ja siin ka kaua elanud. Mulle on tuttavad kõik siinsed tänavad, hoovid, tornid ja müürid. Tänasel kontserdil oleme lausa minu sünnimajas.

Partiitas on neli põhiosa: kaks Cantust variatsioonidega, kärarikas linnamuusikute protsessioon Processus ja lõpuosa, mänguline Ludus. Teises Cantuses olen osaliselt kasutanud materjali Riigiarhiivi ürikutest, mis on andnud mulle võtme teose põhihäälestuse leidmiseks ja samas värvinud minu muusikat pisut arhailisemaks. Leitud materjal on kõlanud aastal 1635, kui maailmarändur Adam Olearius pidas pulmi tallinlanna Katharinaga.

Teose tellis ja mängis esimesena 19. jaanuaril 1988 Estonia kontserdisaalis ansambel Barocco Revaliensis eesotsas flötist Samuel Saulusega.

Ester Mägi

Tänasel kontserdil esitab ansambel Corelli Consort kaasaja pillidel koos flötist Oksana Sinkova ja klavessiinist Ene Naelaga Ester Mägi partiita „Vanalinn" helilooja lapsepõlvekodus endises Stackelbergide linnapalees, kus toimuvad ka Toompea muusikasalongi kontserdid. CC koosseisus osaleb külalisena viiuldaja Urmas Vulp, EMTA õppejõud, Tallinna Keelpillikvarteti juht ja asutajaliige, kammermuusik ning innukas eesti muusika propageerija. Ta on ka Eesti Keelpilliõpetajate Ühingu liige (president 1996-2009) ja Eesti Tubina Ühingu juhatuse liige. Toreda järjepidevuse pakuvad tänasest koosseisust Urmas Vulp ja kontrabassist Mati Lukk, kes osalesid ka partiita „Vanalinn" esiettekandel 25 aastat tagasi 19. jaanuaril 1988 Estonia kontserdisaalis.

 

 

 

Ester Mägi. Foto erakogust
Stackelbergide linnapalee saal. Foto Birgit Kraas
Stackelbergide linnapalee. Foto Birgit Kraas
Corelli Music Raua 37, 10124 Tallinn, Estonia tel/fax +372 648 5535 info at corelli dot ee                   

© Corelli Music 2004 

 

Webgate