Eesti mõisad 2012: Suure- Kõpu mõis

Kontsert
Lisainfo
Piletid
Toetajad
19.07.12 18:00 Suure- Kõpu mõis (Kõpu kihelkond). Kontserdisari Eesti mõisad 2012

CORELLI MUUSIKASUVI 2012
Barokkansambel Corelli Consort 20!

Toetame koos Uderna mõisa hooldekodu vanakesi!

Agentuur Corelli Music jätkab juba kolmeteistkümnendat aastat suvise menusündmusega, mille peaesineja Corelli Consort tähistab sel aastal oma juubelihooaega. Heategevuslikus kontserdisarjas „Eesti mõisad 2012" ühinevad arhitektuur, muusika, ajalugu, metseenlus, mõisaromantika ja kunstipärandi hoidmine. Sari on 12 aasta jooksul, alates 1999. aasta suvest tutvustanud 54 mõisat üle Eesti ja toetanud 12 väikest mõisakooli või -lastekodu. Sel aastal läheb publiku ja metseenide sihtannetus esimest korda eakatele inimestele, Uderna mõisa hooldekodu vanakestele. Kontserdisari „Eesti mõisad 2012“ aitab SA Uderna Hooldekodul alustada välisvalgustuse rajamise fondi.

 

ESINEJAD:

Barokkansambel CORELLI CONSORT ajastu pillidel

PEETER SARAPUU barokkfagott

GUIDO KANGUR Eesti luuleklassika pärlid

Selgitusi jagab kunstiteadlane JÜRI KUUSKEMAA

 

Toetame koos Uderna Hooldekodu!   

EESTI MÕISAD 2012 lõppkontsert 22. juulil kell 18 Uderna mõisas on PILETITETA, sissepääs vaba annetuse alusel.

Kontserdisari toetab eakaid inimesi, kes veedavad oma eluõhtut Tartumaal Uderna Hooldekodus, et aidata SA Uderna Hooldekodul alustada vanakeste turvalisuseks väga olulise mõisa välisvalgustuse rajamise fondiga.

Kontserdisarja ideed saab toetada -

  • kõikidel sarja kontsertidel sobiva suurusega annetusega
  • kõikidel sarja kontsertidel meelepärase ostuga heategevusmüükidelt
  • tehes ülekande otse pangaarvele: SA Uderna Hooldekodu arveldusarve nr. 10220065701017 SEB
  • liitudes Corelli Metseenide Klubiga , vaata lähemalt SIIT

 

 

Agentuuri Corelli Music kroonijuveel, kontserdisari „Eesti mõisad“ on unikaalne kultuurinähtus, milles romantiline mõisaelamus ja arhitektuuripärlid on ühendatud mõisate kuldajastu kauni muusikaga eesti parimate muusikute esituses. Lisaväärtuse annavad haaravad ajaloolised selgitused kunstiloolaselt Jüri Kuuskemaalt ja võimalus kuuluda metseenide vanasse auväärsesse seltskonda.

Sel suvel esitab kauni barokkmuusikaga kava ajastu pillidel barokkansambel Corelli Consort. Eesti luuleklassika pärle esitab näitleja Guido Kangur. Mõisate ajalugu ja arhitektuuri tutvustab oma tuntud muhedal moel kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa, Saka mõisas Tõnis Kaasik.

 

TÄHELEPANU! 

19.juulil toimub Suure-Kõpu mõisas ka külastusmäng Unustatud mõisad.

Viimane ekskursioon mõisas toimub kell 17.00 

 

SUURE-KÕPU mõis. Kõpu kihelkond. Tekst Jüri Kuuskemaa

Vanale, sõdade aegu korduvalt maha põletatud mõisaasemele laskis Alexander von Stryk aastail 1836-1847 püstitada paleeväärilise, hilisklassitsistlikus stiilis härrastemaja. Alles jäi sadakond aastat varem, vaesel ajal ehitatud puidust härrastemaja, mille lihtsust ilmestab  vägev mantelkorsten. Vana härrastemaja sai sestpeale mõisavalitsejale. Uuel suurel mõisalossil ühendasid kolme kolmnurkviiludega hooneosa ühekorruselised galeriid. Uusehitis  kuulus ilmelt ühte gruppi  Alexandri venna Vana-Võidu ja sugulaste Kuremaa härrastemajadega. Viimase arhitektina on teada Emil Julius Strauss. Veel atraktiivsem kui  välisilme on saali sisekujundus. Ruumis on mõne aasta eest hilisemate valgenduskihide alt välja puhastatud ja restaureeritud punase taustaga „Pompeji stiilis” seinamaalingud. Siin pole piirdutud antiiksete ornamentide jäljendamisega, vaid seintel on kohad sisse võtnud jumaliku Olümpose tegelased ja kentaurid, poolhobused-poolinimesed. Dekooris on kasutatud ka kunstmarmorit.

            Alexander von Stryki pojapoeg Alfred laskis mõisalossi ühekorruselised galeriid kahekordseteks ehitada, rajada rõdud ning täiendada siseruumide dekoori. Sellst ajast on säilinud papjemaśeest dekoor karniisidel ja lagedel

            Alates maareformist, mil Alfred von Stryk pidi rüütlimõisast loobuma (1920) , on siin kool. Mõisa arvukatest kõrvalhoonetest on lisaks valitsejamajale alles tellistest ja maakivist ehitatud värvikad lindla, laudad, sepikoda, kuivati. Härrastemaja ümbritsevas avaras, käänuliste jalutusradadega looduspargis on täiendavaks silmarõõmuks vanad tiigid.

 

PILETID:

eelmüügis 15 € / 10 € * Piletilevis, Statoilis ja võimalusel tund enne algust kohapeal 

*Sooduspiletid (piiratud koguses!): õpilane, õpetaja, pensionär, üliõpilane, invaliid ja tema saatja, Eesti Interpreetide Liidu liige  

Piletilevi müügikohtades, www.piletilevi.ee ja Statoili teenindusjaamades üle Eesti.

Vaata Piletilevi müügikohti
Kuidas osta pilet internetist 

Mugavaim piletiost kodust väljumata- Sebrapilet!



NB! American Express krediitkaardi omanikele Piletilevi eelmüügist soodustus -10% täispileti hinnast

NB! Eesti Suure Raamatuklubi liikmekaardi omanikele Piletilevi eelmüügist soodustus -10% täispileti hinnast. Täpsed tingimused www.serk.ee 

Eesti mõisad 2012- videoklipp
Suure-Kõpu mõis. Foto: Linda Soots
Corelli Consort Rakvere mõisas 2011. Foto: Birgit Kraas/ Corelli Music
Jüri Kuuskemaa Foto: Peeter Langovits
Guido Kangur. Foto: Albert Truuväärt / Linnaleht
Corelli Music Raua 37, 10124 Tallinn, Estonia tel/fax +372 648 5535 info at corelli dot ee                   

© Corelli Music 2004 

 

Webgate