Salapärane hr Duphly...

Kontsert
Lisainfo
Piletid
Toetajad
28.06.08 19:00 Maidla mõis, Raplamaa. Kontserdisari Mõisaromantika

Salapärane hr Duphly...
Hinnatud prantsuse klavessiinikunstniku Elisabeth Joyé ainus soolokontsert Maarjamaal aastal 2008, koostöös Eesti Klavessiinisõprade Tsunftiga. Kontserdil kõlav kava Jacques Duphly loomingust jõudis aprillis 2008 plaadifirma Alpha vahendusel ka plaadile.

ESINEJAD: Elisabeth Joyé
klavessiin, Prantsusmaa 

Kontsert külastusmängus "Unustatud mõisad"

Seekordne „Mõisaromantika“ kontsert toob Juuru-Maidla mõisa saali daami peenest prantsuse klavessiinimaailmast - hinnatud interpreedi Elisabeth Joyé. Elegantse ja hea maitse eeskujuks sobiva mängustiiliga Joyé viibib Maarjamaal Eesti Klavessiinisõprade Tsunfti kutsel, õpetades 24.-29. juunini noori eesti klavessiniste Ajalooliste klahvpillide suvelaagris Juurus. Joyé on teinud koostööd selliste maailma tippmuusikutega nagu Frans Brüggen, Philippe Herreweghe ja Jordi Savall, üks tema õpetajaid oli legendaarne Gustav Leonhardt. Praeguseks on Joyé ise saanud klavessiinipedagoogiks, kelle juurde Pariisi ihalevad õppima pääseda paljud noored üle maailma. Elisabeth Joyé mängustiili iseloomustab elegantne kergus, heakõlalisus ja prantsuse stiilile nii omane le bon gout (pr.k hea maitse).

Kontserdil Maidla mõisas kõlab Jacques Duphly (1715-1789) looming. Suur osa Duphly elust ja tegevusest on meie aja inimesele salapärane ja ligipääsmatu, olulisem teave tema kohta toetub Duphly kaasaegsete ütlustele. Kindlalt on aga teada see, et Duphly oli oma ajal Pariisi üks hinnatumaid klavessiinipedagooge nagu Elisabeth Joyé 21. sajandil. Jacques Duphly alustas orelimängijana, loobus aga teadmata põhjustel sellest pillist ja siirdus klavessiini juurde. Duphly teoste pühendustest võib järeldada, et ta õpetas aristokraatlikes perekondades, kuid pole ühtegi märki sellest, et klavessiinikunstnik oleks omanud ambitsiooni pääseda õukonda. Üks Duphly kaasaegseid on tema loomingut - nelja kogumikku klavessiinipalu – iseloomustanud kui muusikat, mis on valdavalt leebe ja armastusväärse iseloomuga nagu selle loojagi. Duphly oskab oma teostes klavessiini kõla kasutada kogu tema värvikuses, astudes nii 18. sajandi esimesel poolel tegutsenud suure Jean-Philippe Rameau´ jälgedes.

Rapla lähedal Juuru kihelkonnas asuvat Maidla mõisa mainiti ürikutes esmakordselt aastal 1452. Tol ajal oli see ilmselt välja ehitatud kindlustatud elamu ehk väikelinnusena, millest on säilinud hilisema hoone hiigelpaksude seintega keldriruumid. Sarja „Mõisaromantika" seisukohalt on tähelepanuväärne, et Maidla mõisa barokne kivist peahoone on valminud 18. teisel poolel ehk ajal, mil tegutses Jacques Duphly. Aastast 1950 mõisas paiknev Maidla Lastekodu oli toetatav mõis suures heategevas kontserdisarjas „Eesti mõisad 2002"

 

PILETID: 100.- ja 50.- saadaval Piletilevi müügikohtades, www.piletilevi.ee, Statoili teenindusjaamades
ja kui jätkub, siis ka tund enne algust kohapeal

Vaata Piletilevi müügikohti
Osta pilet internetist
Mugavaim piletiost kodust väljumata - Sebrapilet!

Sooduspiletid: õpilane, pensionär, üliõpilane, invaliid ja tema saatja, õpetaja, Eesti Interpreetide Liidu liige

Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupp Meie hea partner reisibüroo Raetravel
Corelli muusikasuvi 2008
Elisabeth Joyé, klavessiin, Prantsusmaa
Maidla mõis, Juuru kihelkond, Raplamaa. Foto www.mois.ee
Corelli Music Raua 37, 10124 Tallinn, Estonia tel/fax +372 648 5535 info at corelli dot ee                   

© Corelli Music 2004 

 

Webgate