Rondellus festivalil "Tallinna tornid"

Kontsert
Lisainfo
Piletid
Toetajad
26.08.20 19:00 Katariina kirik (Vene 14a, Tallinn). Kontserdisari Festival TALLINNA TORNID 2020

 

FESTIVAL "TALLINNA TORNID" 10!

26. - 29. august 2020

Erinevad Tallinna tornid ja säravad muusikud!

 

Corelli Music ühendab festivalil „Tallinna tornid" iidse linna ajaloo ja eri aegade tornitipud tänapäeva loominguliste tippudega ning tutvustab linna kuulsat ja täienenud „kilukarbisiluetti" seestpoolt läbi erinevate ajastute muusika. Keskaegsed linnamüüritornid, kirikud, moodsad pilvelõhkujad - kogu Tallinn täitub vastavalt torni ajastule muusikaga, keskajast ja barokist rahvalike viiside, džässi ja nüüdismuusikani. Stiilsed kontserdid ja kaunis muusika, muusikalised jalutuskäigud, suvelõpu päikeseloojakud, hurmavad vaated nii Tallinna linnale kui ka kaugele üle mere - põnevad ettevõtmised läbi mitme päeva ja osalemisrõõm kõigile!

 

K, 26. august 2020

 

19.00 Katariina kirik (Vene tn 14a, Tallinn)

ESINEJA: Vanamuusikaansambel Rondellus koosseisus Maria Staak (laul, rataslüüra), Johanna-Maria Jaama (fiidel), Robert Staak (lauto, löökpillid), Johannes Christopher Staak (laul, plokkflöödid, torupill, rataslüüra)

KAVA: Paast ja karneval. Keskaja ja renessansi muusika kogu oma värvikirevuses: vaimulikest kiidulauludest ja tundelistest armastuslauludest elavate tantsude ja ülemeelikute joogilauludeni.

 

Korraldaja ja lähem info:

Corelli Music www.corelli.ee

www.fb.com/corellimusic

Vanamuusikaansambel RONDELLUS loodi 1993. aastal Maria ja Robert Staak´i algatusel eesmärgiga esitada keskaja ja renessansi muusikat. Olenevalt esitatavast kavast koosneb ansambel kahest kuni kuuest lauljast ja instrumentalistist, kes esinevad vanade pillide koopiatel (lautod, fiidel, portatiivorel, mitmesugused löökpillid jm.). Rühma liikmed on professionaalid, kes on aastaid olnud tegevad Eesti paremates vanamuusikaansamblites.

Rondellus pälvis Eesti Muusika Auhinnna 2003 parima klassika CD eest. Auhinnavõitja, CD Sabbatum äratas rahvusvahelist tähelepanu ja leidis rohket tunnustust.

Rondellus on andnud menukaid kontserte Baltimaades, Skandinaavias, Poolas, Tšehhis, Ungaris, Saksamaal, Šveitsis, Prantsusmaal, Itaalias, Hispaanias, Portugalis, Iirimaal, Venemaal ja USA-s.

Rondelluse asutajad Maria ja Robert Staak moodustavad ka ansambli tuumiku, valides repertuaari, valmistades ette kavu ja kaasates vastavalt vajadusele teisi muusikuid. Viimastel aastatel on nendega liitunud nende poeg Johannes Christopher.

MARIA STAAK (laul) - pärast õpinguid Eesti Muusikaakadeemia lavakunstikateedris otsustas ta hoopis muusika ja laulmise kasuks. Ta lõpetas Tallinna Muusikakooli klassikalise ja džässlaulu erialal. Hiljem pühendus vanamuusikale. Ta on õppinud Euroopa prestiižikamas vanamuusika õppeasutuses SCHOLA CANTORUM BASILENSIS (Šveits) Dominique Vellardi juures laulmist ja keskaja muusikat.

ROBERT STAAK (lauto, löökpillid) - pärast Tallinna Muusikakooli lõpetamist klassikalise kitarri erialal pühendus ta lautole ja teistele vanadele näppepillidele (theorb, barokk-kitarr). Ta on õppinud Leif Karlsoni (Helsinki) ja Hopkinson Smithi (Basel) juures. Robert Staak on töötanud muusikatoimetajana Eesti Raadios ja aastatel 1991-1998 lautomängijana ansamblis Hortus Musicus. Ta on hinnatud ka basso continuo mängijana ja õpetab Eesti Muusikaakadeemias lautot ja generaalbassi näppepillidel. Robert Staak on Klassikaraadios populaarse saate „Vanamuusikatund" autor.

JOHANNES CHRISTOPHER STAAK (laul, plokkflöödid, torupill) alustas oma muusikaõpinguid Nõmme Muusikakoolis Ivo Lille saksofoniklassis. Hiljem õppis ta džäss-saksofoni G. Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis Siim Aimla juures. Ta omandas Tartu ülikoolis magistrikraadi ajaloos. Viimastel aastatel on Johannes Christopher pühendunud varajase muusika (eriti gregooriuse koraali) laulmisele. Algõpetuse sai ta oma emalt, hiljem on ta täiendanud Dominique Vellardi, Marcel Perèsi ja Daniel Saulnier' (Prantsusmaa) meistrikursustel. Johannes Christopher on tegutsenud Tallinna Peeter-Pauli kiriku kantorina. Lisaks Rondellusele teeb ta lauljana koostööd ansambliga Heinavanker. Praegu käib ta ema jälgedes ning õpib magistriõppes keskaja muusikat SCHOLA CANTORUM-is Baselis.

 


Keskajal Põhja-Euroopa ja ühtlasi praeguse Tallinna suurim kirik - Püha Katariina kirik - on oma suurepärase aura ja akustikaga kujunenud armastatud kontserdi-, teatrietenduste ja näitusepaigaks.

Tänaseks on hiiglaslikust uhkest kirikuhoonest, mis rajati 13.-14. sajandil ja sai tegutseda Dominiiklaste kloostri kirikuna ligi 300 aastat, järele jäänud vaid osa. Katariina kirik hävis peale reformatsiooni arvatavalt 1531./32. aastal toimunud suures tulekahjus. Seniajani on säilinud suurepärased portaalid, osa müüre ja põrandaalune matmispaik.

Nüüd saalina kasutatava ruumiosa moodustavad 19. sajandil kaupmees Kochile linna rae poolt rendile antud kiriku varemed, millesse rajati viljaait ja laohoone. Lisaks on Katariina kiriku varemeid kasutatud väga erineval moel nii autoremonditöökojana, laohoonena, kinotööstuse jms jaoks - kõigeks, mis nõudis avarat ja kõrget ruumi. Viimased aastakümned on toonud kirikusse tagasi haridus- ja kultuurielu.

Alates juunist 2014 on Katariina kirik Hopneri Maja hoole all. www.hopnerimaja.eu

 

PILETID: 12/10*

Fienta.com ning võimalusel tund enne algust kohapeal

TOETAJPILETID: 35 €, 50 €, 100 € on suureks abiks Corelli kontsertide korraldamisel ja tagavad muusikute suure tänu.

*Sooduspiletid (piiratud koguses): pensionär, õpilane, üliõpilane, õpetaja, puudega inimene ja tema saatja, Eesti Interpreetide Liidu liige.

Tallinna tornid- videoklipp
Tallinna tornid- videoklipp- vene keeles
Rondellus. Foto Maiken Staak
Katariina kirik. Foto: www.hopnerimaja.eu
Corelli Music Raua 37, 10124 Tallinn, Estonia tel/fax +372 648 5535 info at corelli dot ee                   

© Corelli Music 2004 

 

Webgate