Eesti mõisad 2013- Lasila mõis

Kontsert
Lisainfo
Piletid
Toetajad
28.07.13 18:00 Lasila mõis (Lasila põhikool, Rakvere vald, Lääne-Virumaa). Kontserdisari Eesti mõisad 2013

Toetame koos Lasila mõisakooli klaverifondi!

2013 - 15 suve mõisamuusikat!

Agentuur Corelli Music jätkab juba viieteistkümnendat aastat suvise menusündmusega, mille peaesineja on barokkansambel Corelli Consort. Heategevuslikus kontserdisarjas „Eesti mõisad 2013" ühinevad arhitektuur, muusika, ajalugu, metseenlus, mõisaromantika ja kunstipärandi hoidmine. Sari on 14 aasta jooksul, alates 1999. aasta suvest tutvustanud 58 mõisat üle Eesti ja toetanud 13 väikest mõisakooli, -hooldekodu või -lastekodu. Sel aastal lisanduvad veel viis uut mõisa erinevatest Maarjamaa nurkadest.

 

„Eesti mõisad 2013" publiku ja metseenide sihtannetused lähevad Lääne-Virumaal Rakvere  vallas asuva väikese Lasila mõisakooli klaverifondi, et aidata kaasa Rakvere Vallavalitsuse, Lasila Põhikooli ja agentuuri Corelli Music ühisele soovile asendada mõisasaali vana ja väsinud klaver uuega veel sellel aastal! Uus klaver mõisakooli saalis parandab oluliselt õpilaste hariduse kvaliteeti ja pakub edaspidiseks võimaluse ka ümbruskonna elanikele nautida tipptasemel kontserte mõisasaalis aastaringselt.

ESINEJAD:

Barokkansambel CORELLI CONSORT ajastu pillidel

KA BO CHAN (kontratenor)

Selgitusi jagab kunstiteadlane JÜRI KUUSKEMAA

 

KAVA:  „Crème de la crème": kauneimad aariad kontratenorile ning viiuli-, tšello- ja klavessiinimuusika pärlid - J.S. Bach, G.Fr. Händel, A. Vivaldi jt

 

 

„Eesti mõisad 2013" lõppkontsert 28. juulil kell 18 Lasila mõisas on PILETITETA, vaba annetus Lasila mõisakooli uue klaveri fondi.

Toetame koos Lasila mõisakooli klaverifondi! 

Annetusi saab teha annetuskastidesse igal sarja "Eesti mõisad 2013" kontserdil, "Unustatud mõisad" külastuspäevadel Lasila mõisas või Rakvere Vallavalitsuse arveldusarvele nr 10502017536000 märgusõnaga KLAVER

 

 

 

 

Agentuuri Corelli Music kroonijuveel, kontserdisari „Eesti mõisad" on unikaalne kultuurinähtus, milles romantiline mõisaelamus ja arhitektuuripärlid on ühendatud mõisate kuldajastu kauni muusikaga. Lisaväärtuse annavad haaravad ajaloolised selgitused kunstiloolaselt Jüri Kuuskemaalt ja kogu publikule võimalus kuuluda metseenide vanasse auväärsesse seltskonda. Igal kontserdil on Lasila mõisakooli klaverifondi toetamiseks avatud annetuskastid ja toimuvad heategevusmüügid, kus sel suvel osaleb oma põnevate toodetega ka Mõisakeraamika. Kolm esimest mõisa selle suve sarjas - Atla, Kõltsu ja Eivere on suurepäraselt korda tehtud ja kultuurihuviliste omanikega eramõisad. Kaks viimast - Räpina ja Lasila on mõisakoolid ning need kontserdid toimuvad populaarse külastusmängu „Unustatud mõisad" mängupäevadel.

 

Suvel 2013 saab sarjas nautida kaht erinevat barokkmuusika kava, mõlemad on tõeline „Crème de la crème" muusikagurmaanidele. 19. juunil esitab Atla mõisas tundelise 18. sajandi klavessiinimuusika pärle võluv prantslanna Elisabeth Joyé. Järgmises neljas mõisas 25.-28. juulil pakuvad imekaunist barokkmuusikat kontratenor Ka Bo Chan ja barokkansambel Corelli Consort ajastu pillidel. Mõisate ajalugu ja arhitektuuri tutvustab igas mõisas oma tuntud muhedal moel kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

 

LASILA MÕIS Rakvere vallas Lääne-Virumaal

Mõis oli Lasilas juba Rootsi ajal, kuid selle hooned said Põhjasõjas hukka ning tükk aega hiljemgi polnud võimalik püstitada suurhärralikult esinduslikku mõisamaja. Olukord muutus, kui mõisa omanikuks sai Rudolph von Ungern-Sternberg. Tema, pärinedes juba Liivimaa ristisõja alguses Ungarist Liivimaale asunud rüütlist, ihkas omada balti algaadli gootilikus stiilis lossi, milles ei puuduks ka moodsad mugavused. Kahjuks pole teada arhitekt, kes aitas unistust teostada. Igal juhul on kahe erineva nurgatorni ning ärklite ja viiludega, osalt ühe-, osalt kahekorruseline hoone väliselt imposantne, ehk isegi suurejooneline.

Millegipärast ei saanud Ungern-Sternbergid uut residentsi kaua nautida. Maareformi ajal pidi kaotuskibedust kogema hoopiski Ernst von Renteln. Viimane mõisaomanik pärines alles 1857. aastal aadliau pälvinud suguvõsast, mis omakorda sai alguse 16. sajandi Tallinna kaupmeestest.

Alates 1922. aastast on härrastemajas kool.  1976. aastal tehti ruumides muudatusi, mille tulemusel vana sisekujundus enamasti likvideeriti. Praeguseks on jäänud tegutsema põhikool.

Mõisa muust hoonestusest väärivad tähelepanu teenijate maja ning kunagine viinavabrik tiigi ääres.

Aastal 1976 paigaldati koolimaja ette skulptor Aime Jürjo kavandatud mälestuskivi loodusteadlasele, embrüoloog Karl Ernst von Baerile. Nimelt möödusid Lasila mõisas tulevase kuulsuse lapsepõlveaastad, mil see kuulus tema lellele, Karl Heinrich von Baerile. Teadusajaloo jaoks on Lasila huvipakkuv ka seetõttu, et lähikonnas (Võiveres ja Simunas) asuvad akadeemik Struve määratud meridiaanikaare tähised, mis kanti 2005. aastal ka UNESCO maailmapärandisse.

Corelli Consordi tänavuses mõisakontsertide sarjas Lasila keskne seetõttu, et kontserdi tulu läheb Lasila koolile klaveri muretsemiseks.

 

Tekst: Jüri Kuuskemaa 

 

„Eesti mõisad 2013" lõppkontsert 28. juulil kell 18 Lasila mõisas on PILETITETA, vaba annetus Lasila mõisakooli uue klaveri fondi.

Toetame koos Lasila mõisakooli klaverifondi!

Lasila mõisa klaverifond on asutatud veebruaris 2013.
Rakvere Vallavalitsus koos kultuuriteadlike sponsorite ja toetajate abiga asendavad ja mõisa saalis
oleva vana klaveri veel sellel aastal uuega.

Avatud vaim ja hea tahe muudavad inimese vaimselt rikkamaks, toeta Sinagi!
 
Annetusi saab teha annetuskastidesse igal sarja "Eesti mõisad 2013" kontserdil, "Unustatud mõisad" külastuspäevadel Lasila mõisas või Rakvere Vallavalitsuse arveldusarvele nr 10502017536000 märgusõnaga KLAVER
 
Eesti mõisad 2013 - videoklipp
Lasila mõis. Foto: Gea Murakas
Ka Bo Chan. Foto: Arvo Aun
Jüri Kuuskemaa. Foto: Peeter Langovits
Corelli Consort. Foto: Corelli Music
EM 2013
Corelli Music Raua 37, 10124 Tallinn, Estonia tel/fax +372 648 5535 info at corelli dot ee                   

© Corelli Music 2004 

 

Webgate