Eesti mõisad 2011- Helme

Kontsert
Lisainfo
Piletid
Toetajad
30.07.11 18:00 Helme mõis, Helme kihelkond. Kontserdisari Eesti mõisad 2011

Agentuur Corelli Music jätkab juba kaheteistkümnendat aastat toimuva suvelõpu menuüritusega. Heategevuslik kontserdisari „Eesti mõisad 2011" - see on arhitektuur, muusika, ajalugu, metseenlus, mõisaromantika, kunstipärandi hoidmine.

Lisaks romantilisele mõisaelamusele ja kaunile muusikale meie tippmuusikutelt pakutakse igas mõisas ka Jüri Kuuskemaa kaasahaaravaid ajaloo- ning arhitektuurialaseid selgitusi.

ESINEJAD:

Barokkansambel CORELLI CONSORT ajastu pillidel: Mail Sildos ja Meelis Orgse (viiulid), Tõnu Jõesaar (tšello ja viola da gamba), Lembit Orgse (klaver, klavessiin, klavikord).

Selgitusi jagab kunstiteadlane JÜRI KUUSKEMAA

 

KAVAS:

Corelli, Roman, Abel, Biber - sonaadid ja triosonaadid, Purcell - teosed kahele viiulile ja tiiskant viola da gambale, Telemann - Gulliveri süit, Bach - muusika erinevatele klahvpillidele (klaver, klavessiin, klavikord).

 

Helme mõisa kontsert toimub koostöös Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumiga

Agentuuri Corelli Music kroonijuveel, kontserdisari „Eesti mõisad“ on unikaalne kultuurinähtus, milles romantiline mõisaelamus on ühendatud mõisate kuldajastuga seonduva kauni muusikaga eesti parimate muusikute esituses. Lisaväärtusteks on haarav sõnaline osa ja võimalus kuuluda metseenide vanasse auväärsesse seltskonda. Kauni barokkmuusika kava esitab barokkansambel Corelli Consort, kasutades ajastu pillidest lisaks viiulitele ja tšellole ka tiiskant viola da gambat, klavessiini, klavikordi ja klaverit. Mõisate ajalugu ja arhitektuuri tutvustab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa oma tuntud muhedal moel.

Aastast 1999 suviti toimunud kontserdisari on muusikas ja sõnas tutvustanud juba 50 erinevat mõisa ning toetanud 11 väikest mõisakooli või –lastekodu. Sel aastal läheb publiku ja metseenide sihtannetustest kogunev toetus Vääna Lasteaed-Algkoolile Vääna mõisas. Seoses kontserdisarjaga *Eesti mõisad 2011* saab mõisakool alustada õpilaste arenguks mõeldud Orffi muusikariistade muretsemise fondiga.

Helme mõisast:

Mõisa lühitutvustus: Helme mõisahoone asub Pärnu-Valga maantee ääres, Tõrva linnast 3 km läände jäävas Helme alevikus. Mõisa hilisbarokses stiilis härrastemaja on ehitatud 18. saj. lõpuveerandil. Kõrge katusega hoone seinu liigendavad pilastrid, akaende kohal on säilinud kaarkarniisid. Peasissekäigu ümber on 19. saj. lõpul ehitatud veranda. Sisustuses on säilinud 3 rokokoostiilis ust. Mõisaomanikeks olid 18. ja 19. sajandil Rennenkampffid, 19. saj. II poolest Georg von Transche, Astaf von Transche ja aastast 1892 viimase omanikuna Harald von Stryk. Aastani 2003 asus mõisahoones Helme põllumajanduskool.   Helme mõisapargiümbruses asuvad saksa looletaja Fr. Schilleri mälestuskivi, atraktiivsed liivakoopad, tervendav Arstiallikas, ürgorg ja oru vastaskaldal 13. sajandil ehitatud ordulinnuse varemed. Linnus on varemeis aastast 1658, Vene-Rootsi sõjast. Kõik see kokku moodustab põneva ajaloo- ja looduspargi. Tekst: Alo Põldmäe

Eesti Rahvuslikust Klaverimuuseumist: Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi eesmärgiks on koguda ja sälitada eesti 232-aastase klaveriehituse saavutustega seotud materjale. Seda nii klaverite endi kui nendega seotud "klaverilugude" ning dokumentide näol. Ka kogutakse eesti pianismi ja eesti klaveriõpetuse ajalooga seotud materjale.   2009. aastal anti Helme mõisahoone üle kasutuslepinguga Klaverimuuseumile tingimusel, et 5 aasta jooksul saaks hoone korrastatud ja avatud laiapõhjaline eesti klaverite ajaloo ja eesti pianismi ajaloo väljapanek. Eesti klaveriehitus väärib seda, sest  70 erinevat eesti klaverimeistrit on valmistanud enam kui 100 erinevaid klaverimodifikatsioone. Paljud klaverid on saanud auhinnalisi kohti rahvusvahelistel messidel ja näitustel. Eesti klaveriehituse traditsioone jätkab edukalt tänaseni eesti klaveriehituse lipulaev, kontsertklaver "Estonia", mille mudeli töötas välja 60 aastat tagasi eesti klaveriehituse grand old man Ernst Hiis.  Tekst: Alo Põldmäe

PILETITE HINNAD: 15 / 10

NB! Kuni 01.06.2011 on piletid Piletilevis -20%

PILETID: Piletilevi müügikohtades, www.piletilevi.ee ja Statoili teenindusjaamades üle Eesti
ning kui pileteid jätkub, siis ka tund enne algust kohapeal. Vaata Piletilevi müügikohti
Kuidas osta pilet internetist  Mugavaim piletiost kodust väljumata- Sebrapilet!

Sooduspiletid: õpilane, õpetaja, pensionär, üliõpilane, invaliid ja tema saatja, Eesti Interpreetide Liidu liige

NB! American Express krediitkaardi omanikele Piletilevi eelmüügist soodustus -10% täispileti hinnast

 

NB! Eesti Suure Raamatuklubi liikmekaardi omanikele Piletilevi eelmüügist soodustus -10% täispileti hinnast. Täpsed tingimused www.serk.ee 

 

Kultuuri.net Eestiturism.ee
Eesti mõisad 2011- videoklipp
Eesti mõisad 2011
Corelli Consort Foto: Corelli Music
Jüri Kuuskema Foto: Peeter Langovits
Helme mõis Foto: Corelli Music / Birgit Kraas
Corelli Music Raua 37, 10124 Tallinn, Estonia tel/fax +372 648 5535 info at corelli dot ee                   

© Corelli Music 2004 

 

Webgate